Notícies

17 de desembre de 2018 - Notes de Premsa

Cirurgians de l’Hospital del Mar demostren que la laparoscòpia redueix la mortalitat en la cirurgia del càncer de pàncrees

Cirurgians de l’Hospital del Mar demostren que la laparoscòpia redueix la mortalitat en la cirurgia del càncer de pàncrees

Estudi publicat a Annals of Surgery

Les complicacions postoperatòries es redueixen a la meitat, la mortalitat es redueix a zero comparada amb la registrada al conjunt de Catalunya (6%), i l'estada hospitalària dels pacients és de 3,5 dies menys a l'hospital. El centre és pioner en el desenvolupament d'aquesta tècnica quirúrgica mínimament invasiva per abordar el càncer de pàncrees i altres tumors de la via biliar i el duodè. El Servei de Cirurgia General ha realitzat el primer estudi al món que demostra els avantatges de l'extirpació del cap del pàncrees (duodenopancreatectomia cefàlica) per laparoscòpia respecte a la tècnica tradicional, la via oberta. S'ha presentat al Congrés de l'European Surgical Association i es publicarà a Annals of Surgery.

Cirurgians de l'Hospital del Mar han demostrat que la laparoscòpia és la millor alternativa quirúrgica per tractar el càncer de pàncrees. Aquesta tècnica, aplicada a la duodenopancreatectomia cefàlica presenta múltiples beneficis sobre la tècnica oberta, segons un estudi del Servei de Cirurgia General del centre, presentat al congrés de l'European Surgical Association celebrat a Trieste, Itàlia, i al de l'American Pancreas Club. El treball es publica ara a la revista Annals of Surgery.

L'Hospital del Mar és un dels pocs centres europeus especialitzat a utilitzar la laparoscòpia per a realitzar aquesta intervenció, i és pioner a l'Estat en aquest camp. A més, s'ha convertit en centre de referència i és l'únic que ofereix aquesta tècnica als pacients com a primera opció. La duodenopancreatectomia cefàlica, que consisteix a extirpar el cap del pàncrees i el duodè per eliminar tumors situats en aquestes localitzacions, es fa servir per tractar el càncer de pàncrees, així com tumors a les vies biliars i el duodè, entre altres.

Laparoscòpia_càncer_pàncrees

Moment d’una intervenció

Menys complicacions i menys dies d'hospitalització

La tècnica laparoscòpica ofereix múltiples avantatges al pacient. El Dr. Ignasi Poves, metge adjunt del Servei de Cirurgia General, ho resumeix apuntant que "amb aquest estudi hem aconseguit demostrar que els beneficis de l'abordatge per laparoscòpia, ja demostrats en altres tècniques, com ara la disminució del dolor postoperatori, una més ràpida recuperació i una reducció de les complicacions postoperatòries, sobretot infeccions, també es poden aconseguir en una cirurgia tan complexa com la duodeno-pancreatectomia cefàlica, una operació que consisteix en extirpar el cap del pàncrees en bloc amb el duodè, la via biliar, la vesícula biliar i, de vegades una part de l'estómac". Tot i això, aquesta tècnica no està a l'abast de tots els centres. Com explica el Dr. Poves, "la duodenopancreatectomia cefàlica és una de les tècniques quirúrgiques més complexes de les que es fan en l'aparell digestiu, i està associada a una elevada taxa de complicacions i estada postoperatòria llarga. Normalment es fa per via oberta, donada la dificultat de fer-ho per via laparoscòpica".

Laparoscòpia_càncer_pàncrees

Detall de la intervenció

De fet, l'estudi que es publica ara ha comparat 32 pacients intervinguts utilitzant la tècnica per laparoscòpia amb 29 per via oberta. Els resultats són clars. L'estada hospitalària dels primers s'ha reduït 3,5 dies i les complicacions postoperatòries greus ho han fet el 50%. De fet, si es compara amb la mitjana d'aquestes intervencions a Catalunya (unes 250 anuals), es passa de 19 dies d'estada a l'hospital a 13, d'un 10% de segones intervencions al 3% i d'una mortalitat del 6%, a no registrar-se cap mort. Es tracta del primer estudi d'aquest tipus publicat al món.

A la vegada, el Servei de Cirurgia General de l'Hospital del Mar també ha participat en un segon estudi col·laboratiu europeu que ha demostrat que aquest tipus d'abordatge és igual de segur que l'obert, gràcies a l'anàlisi de gairebé 1.500 casos. El treball també es publica a Annals of Surgery.

 

Centre pioner en laparoscòpia en intervencions al pàncrees i al fetge

Des de l'any 2006, l'Hospital del Mar, a través del seu Servei de Cirurgia General i de l'equip de Cirurgia Hepato-Bilio-Pancreàtica, és pioner en l'abordatge per via laparoscòpica de les intervencions de pàncrees i de fetge. A més, és l'únic centre de l'Estat que ofereix aquesta tècnica com a primera opció per a realitzar la duodenopancreatectomia. Es tracta d'una tècnica de gran complexitat, que obliga als cirurgians a realitzar un entrenament especial en l'abordatge per laparoscòpia. Això l'ha convertit en referent a l'àmbit mundial. Segons el Dr. Poves, "un dels problemes principals és com fer-ho per entrenar cirurgians per fer aquesta tècnica amb seguretat".

Aquest tipus de cirurgia té com a avantatges evitar grans cicatrius als pacients i minimitzar la seva estada hospitalària. La via laparoscòpica permet realitzar intervencions combinades amb diversos òrgans, ja sigui el pàncrees i ronyó, fetge i còlon, i plantejar intervencions a pacients més complexos, amb més problemàtiques o de més edat. Donada la localització i complexes relacions amb vasos sanguinis vitals, aquest tipus d'intervencions són les més complexes en l'àmbit de la cirurgia digestiva, i s'haurien de fer només en centres amb molta experiència.

 

Article de referència

Comparison of Perioperative Outcomes Between Laparoscopic and Open Approach for Pancreatoduodenectomy: The PADULAP Randomized Controlled Trial. Poves I, Burdío F, Morató O, Iglesias M, Radosevic A, Ilzarbe L, Visa L, Grande L. Ann Surg. 2018 Aug 22. doi: 10.1097/SLA.0000000000002893. [Epub ahead of print] PMID: 30138162

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat