17 de juliol de 2025 - Notes de Premsa
Es calcula que un 20% de les persones diagnosticades de càncer de mama que expressa receptors hormonals en estadis inicials poden tenir alteració de MAF en forma d'amplificació. Aquest fet pot influir en la seva supervivència, així com en el risc de recaiguda i en l'elecció del tractament adjuvant.
Les pacients amb càncer de mama que mostren l'alteració tenen un risc més elevat de recaiguda i es recomana que no se'ls administri un dels tractaments que es poden utilitzar després de la cirurgia, els bifosfonats.
La secció de Citogenètica del Servei de Patologia de l'Hospital del Mar ha posat a punt la determinació de l'alteració de MAF, prova desenvolupada per l'empresa Inbiomotion.
L'Hospital del Mar és un dels primers centres de l'Estat que ha incorporat la tècnica per a determinar l'alteració del gen MAF en pacients amb càncer de mama a la pràctica clínica. Aquesta eina, desenvolupada per l'empresa Inbiomotion, pot ajudar als oncòlegs en l'elecció del tractament i en el seguiment de les persones diagnosticades amb càncer de mama operable amb expressió de receptors hormonals. Els altres centres que apliquen aquesta tècnica són el Clínic Barcelona Comprehensive Cancer Center, els centres de HM Hospitales a Madrid, i l'International Breast Cancer Center/Pangaea Oncology de Barcelona.
El MAF Test® determina si el tipus de tumor que té la pacient té alteració d'aquest gen, en forma d'amplificació gènica, relacionada amb l'evolució de la seva malaltia. En els casos positius, es calcula que en una de cada cinc pacients, presenten un risc més elevat de recaiguda òssia del tumor. A més, no és recomanable que se sotmetin a un dels tipus de tractament adjuvant, que es pot administrar després de la cirurgia, el tractament amb bifosfonats. L'evidència científica indica que les pacients amb càncer de mama amb MAF positiu que reben tractament amb aquests fàrmacs, presenten més risc de recaiguda així com més mortalitat que les que són MAF negatiu. Aquest fet és més significatiu en les franges d'edat més extremes, és a dir, les pacients més joves i les de més de 80 anys.
D’esquerra a dreta, Sònia Servitja, Blanca Espinet, Marta Lorenzo, Marta Salido, Pablo Santiago, Laura Comerma
"El potencial benefici d'identificar aquestes pacients és que ens permet seleccionar aquelles a les quals el tractament amb bifosfonats seria perjudicial", explica la Dra. Sònia Servitja, cap de secció de Mama del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar. El tractament amb bifosfonats s'utilitza per tractar l'osteoporosi i està demostrat que, en pacients amb càncer de mama que no sobre expressen MAF, redueix el risc de recaiguda als ossos i els protegeix del risc d'osteoporosi.
Fins ara, per determinar quines pacients eren MAF positives, calia enviar les mostres a un laboratori extern. A l'Hospital del Mar, però, s'ha posat a punt la tècnica necessària per poder analitzar-les al mateix centre. La implementació d'aquesta nova tècnica s'ha portat a terme amb l'empresa Inbiomotion i pot facilitar l'anàlisi de les mostres tumorals una vegada s'ha intervingut a les pacients al quiròfan. Seleccionar a les pacients a través d'aquest test suposa un estalvi de temps i costos que repercuteix de forma positiva en el diagnòstic i en el tractament de les pacients amb càncer de mama.
Tècnicament, la detecció de l'alteració del gen MAF en càncer de mama es realitza mitjançant la tècnica d'hibridació in situ fluorescent (FISH) utilitzant el kit MAF® Test que s'ha posat a punt a l'Hospital del Mar. Aquesta prova es fa sobre mostres del teixit tumoral fixades en formalina i incloses en parafina al Servei de Patologia, integrat a la xarxa dibi. L'anàlisi es fa amb microscopi de fluorescència, on es compten els senyals vermells corresponents a MAF en 50 cèl·lules tumorals. Aquestes anàlisis, que requereixen molta experiència, les efectuen les doctores Marta Salido i Blanca Espinet, biòlogues citogenetistes expertes en la determinació de biomarcadors predictius en diferents tumors sòlids i hematològics.
Hi ha diversos estudis, publicats a revistes científiques de prestigi, com The Lancet Oncology, The Journal of National Cancer Institute o Nature Cell Biology, que demostren la utilitat clínica de la determinació del gen MAF (gen de fibrosarcoma aponeuròtic mesenquimal) en aquest tipus de tumors, així com el seu pes en l'increment de risc de metàstasi en aquestes pacients.
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2025 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat