Notícies

30 de novembre de 2021 - Informació general

La Sociedad Española de Endoscopia Digestiva premia un treball del Servei de Digestiu de l’Hospital del Mar

La Sociedad Española de Endoscopia Digestiva premia un treball del Servei de Digestiu de l’Hospital del Mar

Es tracta d'un estudi multicèntric liderat pels doctors Miguel Pantaleón i Marco Antonio Álvarez, que ha analitzat la prevalença de lesions no detectades durant les colonoscòpies en els casos d'una preparació no adequada del còlon. El projecte ha rebut el premi Fundación SEED al millor treball de recerca clínica en endoscòpia.

Un treball del Servei de Digestiu de l'Hospital del Mar ha rebut el premi Fundación SEED al millor treball de recerca clínica en endoscòpia en el marc del 43 congrés de la Sociedad Española de Endoscopia Digestiva (SEED), celebrat a Màlaga del 25 al 27 de novembre. Es tracta d'un estudi multicèntric que ha analitzat el percentatge de lesions no detectades durant les colonoscòpies per una inadequada preparació, així com la seva gravetat.

Congrés_SEED_Dr_Miguel_Pantaleón

El Dr. Miguel Pantaleón a l’acte de lliurament del premi

El treball, Prevalencia de lesiones perdidas en pacientes con preparación intestinal inadecuada mediante la repetición temprana de una colonoscopia, l'han liderat els doctors Miguel Pantaleón i Marco Antonio Álvarez de la Unitat d'Endoscòpia Digestiva, amb el suport del personal d'infermeria de la unitat. S'hi ha analitzat els casos de 413 pacients amb una neteja intestinal no adequada per detectar si aquest fet tenia influència en la detecció o no durant la colonoscòpia de lesions al còlon. Per fer-ho, se'ls hi va repetir la prova en un termini inferior als sis mesos, quan la recomanació habitual és fer-ho durant l'any posterior a la prova inicial. Cal tenir en compte que entre el 20 i el 30% dels pacients no assoleixen una neteja adequada de la zona.

Els resultats indiquen que el 17,7% dels pacients estudiats tenien algun tipus de lesió avançada, amb una taxa de detecció d'adenomes del 45%, de l'11% en el cas d'adenomes avançats, del 14% en lesions serrades i de l'1% en càncer de còlon i recte. Això demostra que els casos amb una mala preparació s'associen amb una taxa de detecció d'adenomes avançats més elevada. Passa el mateix en els pacients de més de 70 anys i una preparació no adequada.

A més, l'estudi demostra que hi ha dos nivells de preparació intestinal insuficient. En el primer es produeix una preparació molt dolenta, a la qual no es detecten els adenomes avançats i el càncer, a la qual es recomana la repetició de la colonoscòpia, com més aviat millor. El segon nivell, es tracta d'una preparació insuficient (dolenta, però no molt dolenta) a la qual no es detecten totes les lesions a la colonoscòpia, però que no es tracta de lesions avançades. En aquest cas, es podria permetre mantenir la recomanació actual de repetir la colonoscòpia en el termini màxim d'un any. Les conclusions de l'estudi són importants perquè canvia l'evidència de les recomanacions actuals. 

En aquest sentit, i en el marc d'un procés de millora global de la Qualitat, el personal d'infermeria de la Unitat d'Endoscòpia de l'Hospital del Mar està desplegant un programa de suport (la Consulta d'Infermeria Endoscòpica) per a contactar amb els pacients i reforçar la importància de la preparació intestinal i resoldre els seus dubtes durant la preparació per al procediment.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat