Notícies

21 de juliol de 2021 - Informació general

Behind the mask cobreix les façanes dels hospitals de Barcelona per homenatjar el personal sanitari i recordar que la pandèmia no ha acabat

Behind the mask cobreix les façanes dels hospitals de Barcelona per homenatjar el personal sanitari i recordar que la pandèmia no ha acabat

Behind the Mask ha arribat avui als principals hospitals de Barcelona amb la instal·lació d'enormes fotografies de personal sanitari amb mascareta a les façanes d'aquests edificis. Són 6 els centres hospitalaris de Barcelona que s'han sumat a aquesta iniciativa: l'Hospital del Mar (i els altres centres del Parc de Salut Mar, Hospital de l'Esperança, Centre Fòrum i Centre Dr. Emili Mira), l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Hospital Clínic els quals s'han despertat, aquest matí, amb una nova imatge per donar visibilitat i agraïment al personal sanitari i conscienciar als ciutadans sobre la importància de la seva tasca. En aquests moment on les dades de contagis tornen a incrementar, la campanya també vol remarcar que la pandèmia no ha acabat i demanar de nou responsabilitat a la societat.

Cada centre ha escollit les imatges de les persones, d'entre els seus treballadors, que il·lustren la campanya, com a representació de l'esforç i la dedicació de tots els membres del seu personal durant els ja més de 15 mesos de lluita contra la pandèmia, en el que vol ser una acció col·lectiva de reconeixement i agraïment. Les imatges estaran penjades durant 2 mesos, aproximadament.

La iniciativa, que donava el tret de sortida a l'abril amb diverses intervencions urbanes i digitals, preveia que aquesta segona fase arribaria en un moment en el que la corba de la pandèmia seria força plana i, per tant, seria un bon moment per homenatjar el personal sanitari, no obstant, el canvi de tendència en el número de persones contagiades durant les últimes setmanes fa més urgent i necessari el fet de visibilitzar la feina i la càrrega diària de centenars de treballadors de centres d'atenció primària i hospitals. En aquest sentit, el Dr. Miguel Pera, director mèdic de l'Hospital del Mar comenta que, "aquesta inciativa posa en valor la implicació i professionalitat d'absolutament totes les persones que treballen en aquest hospital, que han fet un grandíssim esforç per donar la millor resposta possible a aquesta pandèmia, adaptant-se a les circumstàncies, innovant i aportant solucions i, sobretot, posant al pacient i a la seva família al centre de la seva feina. Ens hem enfrontat al repte sanitari més gran de les últimes dècades, però al que, afortunadament, hem sabut batallar i que encara batallem, demostrant fortalesa, compromís i humanitat".

Per Gemma Martínez, Directora Infermera de l'Hospital Clínic de Barcelona "aquesta iniciativa transversal entre diferents hospitals posa en valor la gran feina que han fet tots els professionals sanitaris des de l'inici de la pandèmia". "El personal mèdic, infermer i de suport que van estar a primera línia des del començament van ser els primers en fer front a la situació i han sabut transmetre el coneixement adquirit a la resta de professionals per millorar la resposta i la presa de decisions enfront la pandèmia. Sense voler-ho, també han estat protagonistes i és bo que se'ls reconegui la bona feina feta", conclou.

Al mateix temps, el Dr. Albert Salazar, gerent de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, explica que "darrera de les mascares hi ha professionals que formen part d'un equip que durant la pandèmia ha aprés a col·laborar entre les especialitats més diverses. La Covid-19 ens deixa equips cohesionats i més flexibles. Iniciatives com aquestes ajuden a fer visible la tasca tan important que està fent el col·lectiu sanitari per fer front a la pandèmia".

El projecte Behind The Mask

Els promotors de la iniciativa són l'estudi Mandaruixa Design i Co·Laboratori  qui, atrets per altres campanyes d'agraïment i conscienciació sorgides al llarg del darrer any arreu del món (exposicions fotogràfiques a París o Nova York, documentals a Venècia o cartelleria a Londres, entre moltes altres), van decidir, en ple confinament, impulsar el projecte Behind the Mask. "El que va començar sent una conversa entusiasta i una acció discreta per aportar el nostre granet de sorra al context, s'ha convertit en un projecte a escala de Barcelona en el que comptem amb els principals hospitals de la ciutat i de referència mundial i també amb grans i petites empreses que s'han volgut sumar a la causa, sense la col·laboració desinteressada dels quals avui no estaríem aquí" expliquen els dissenyadors Sergi Parreño i Maya Rolando.

Behind the Mask s'iniciava al mes d'abril amb la instal·lació de centenars d'imatges de rostres de professionals sanitaris amb mascareta en diferents suports de comunicació urbana de la ciutat de Barcelona (columnes anunciadores, mupis, màquines d'autovenda, pantalles interiors de trens, etc.). Cada imatge tenia un codi QR identificatiu únic que desvetllava la identitat i la història de la persona que hi ha al darrere de la mascareta. Això va ser possible gràcies a la col·laboració desinteressada de Renfe i Rodalies de Catalunya per la sessió dels seus suports publicitaris, a l'empresa Marc Martí per distribuir i penjar els cartells de la campanya en diversos espais de Barcelona i a HP i Kammerer, per assumir la impressió i subministrar el paper de la cartelleria, respectivament. En aquesta segona fase, cadascuna de les imatges que hi ha penjades a les façanes dels diferents hospitals també porta el codi QR identificatiu. Entrant a la web del projecte es pot conèixer qui hi ha darrera de la mascareta i la seva experiència en aquesta pandèmia.

Amb el tret de sortida de la iniciativa es va posar en marxa la pàgina web www.behindthemask.es  que incorpora, a mode de repositori, totes les imatges, testimonis i experiències del personal sanitari, administratiu i de serveis que treballa als hospitals, cedides a títol individual i tractades digitalment. Finalment es va activar l'etiqueta #behindthemask_life a les a xarxes socials amb l'objectiu que els ciutadans puguin compartir fotografies dels cartells de la campanya dispersos per la ciutat, etiqueta que avui tornarà a protagonitzar la segona fase d'aquesta iniciativa.

Un projecte que vol trencar fronteres

L'equip impulsor del projecte vol que la iniciativa pugui créixer més enllà de Barcelona i, de fet, la web del projecte ja incorpora fotografies i testimonis de tot l'Estat, amb personal sanitari de Barcelona, Tarragona, Tortosa, Bilbao, Valladolid i Madrid.

A més, el projecte ja s'està exportant a la ciutat de Monterrey, Mexico, on es reproduirà amb el mateix concepte i estil, sota la supervisió de Mandaruixa i Co.laboratori. Al mateix temps, s'està parlant amb la Universitat de Buenos Aires, Argentina per arribar a algun tipus de col·laboració.

"Bàsicament volem oferir reconeixement públic a tot un sector que cada dia lliura batalles, històries terribles, tristes però també esperançadores, més enllà dels números i les estadístiques. Mostrar que tot això passa darrere d'unes màscares a les quals ja ens hem acostumat. Però darrera hi ha uns professionals que són persones com nosaltres, amb les seves vides, amb les seves històries, amb els seus problemes, que continuen aquí per a atendre'ns i donar el seu millor costat professional", comenten Sergi Parreño i Maya Rolando de Mandaruixa Design.

El projecte ha estat possible, pel que fa a la difusió i comunicació, gràcies a la col·laboració de Film & Films i Voodoo en la part d'audiovisuals, Mar Garcia i Tamara Ramos en la gestió de les xarxes socials, Jennifer Moreau i Roser Vilagrassa en la correcció i traducció de textos i Bluverd Comunicació com a gabinet de premsa i relacions públiques.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat