26 de març de 2021 - Info COVID19
26 de març, Dia Mundial del Càncer de Cèrvix
El nou protocol, elaborat per professionals de la Unitat Multidisciplinària de Tumors Ginecològics de l'Hospital del Mar, aposta pel seguiment telemàtic de l'evolució de les pacients, per evitar visites innecessàries a l'hospital en un moment de risc de contagi pel SARS-CoV-2. El publica l'International Journal of Gynecological Cancer. El seguiment es fa de forma personalitzada. En els primers dos anys s'alternen visites presencials i telemàtiques i, a partir d'aquest període, s'ofereix a les pacients fer un seguiment purament telemàtic o bé continuar amb aquesta alternança. La telemedicina garanteix els mateixos resultats que les visites presencials. El protocol, liderat per la Dra. Gemma Mancebo, del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia, és el fruit del treball multidisciplinari d'un equip format per ginecòlegs oncològics, oncòlegs, radioterapeutes i patòlegs, amb un paper destacat de la infermera gestora de casos.
La Unitat Multidisciplinària de Tumors Ginecològics de l'Hospital del Mar ha creat un protocol de seguiment per a les pacients supervivents de càncer ginecològic per adaptar-lo a la nova realitat sorgida de la pandèmia de la COVID-19. Una nova forma d'actuar destinada a protegir les malaltes i evitar visites a l'hospital davant el risc de contagi pel coronavirus SARS-CoV-2. Els pacients amb càncer són considerats un grup de risc i poden resultar més afectats per la infecció. El document, que ha publicat l'International Journal of Gynecological Cancer, és fruit del treball multidisciplinari dels serveis d'Obstetrícia i Ginecologia, d'Oncologia Mèdica, d'Oncologia Radioteràpica i d'Anatomia Patològica, i ha comptat com a figura central, amb el paper de la infermera gestora de casos.
Membres de l’equip de la Unitat Multidisciplinària de Tumors Ginecològics
El nou protocol adapta les recomanacions de les principals guies clíniques d'ajustar el seguiment de les pacients amb càncer d'ovari, endometri o cèrvix a les particularitats de cada cas, tenint en compte la realitat derivada de l'actual pandèmia. Per fer-ho, s'han tingut en compte els patrons de supervivència i recurrència en cada patologia per proposar una estratègia de seguiment basada en la telemedicina que garanteixi els mateixos resultats que el model actual. El resultat és un esquema basat en la combinació de visites presencials i medicina a distància, i l'estratificació de les pacients en funció del risc de recaiguda, amb el suport de l'evidència científica existent i un model de decisions compartides entre els professionals sanitaris i les pacients.
La Dra. Gemma Mancebo, autora principal de l'article i responsable de la Unitat Funcional Multidisciplinària de Tumors Ginecològics de l'Hospital del Mar, assegura que el protocol aposta per "implementar la telemedicina a la nostra pràctica clínica. Es tracta de normalitzar una situació que s'ha produït durant la COVID-19". Apunta que "el treball ha sorgit de la necessitat d'aplicar la telemedicina a la pràctica clínica durant la situació de risc de infecció per COVID-19 i d'implementar les recomanacions de les guies de pràctica clínica ja existents, amb una racionalització de les visites i la utilització de proves complementàries". De fet, explica que "es tracta de preparar-nos per a una situació que ha vingut per quedar-se". El protocol és un document únic per a cada pacient, ja que posa al centre no només els riscos individualitzats de recaiguda per a cada una d'elles, sinó també té en compte les seves preferències. El protocol ja s'està aplicant el dia a dia de la Unitat.
L'objectiu del seguiment de les pacients amb càncer ginecològic és la detecció precoç de possibles recaigudes. Aquesta detecció no millora amb un nombre més alt de visites a l'hospital, que poden provocar una falsa sensació de seguretat. Per aquest motiu, el nou protocol posa l'accent en l'educació de les pacients sobre els signes clínics de recidiva. La Dra. Ester Miralpeix, última autora de l'article i metgessa adjunta del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia, assegura que "cal canviar la mentalitat que cal fer la visita a l'hospital perquè toca, cal trencar aquest marc mental del 'més és millor'".
El document es basa en un programa de decisió compartida basat en la telemedicina, a mida de cada pacient i en el qual, els professionals sanitaris i la malalta acorden el funcionament. En el cas que la pacient ho prefereixi, s'opta per mantenir el seguiment presencial. El model s'ha dissenyat en funció del risc de recaiguda, que és més elevat en els dos primers anys posteriors al finalitzar el tractament. En aquest període, es preveu un seguiment alternant visites presencials i telemàtiques cada 3-6 mesos, en funció del tipus de patologia i estadi. Entre el tercer i cinquè any, quan es redueix el risc de recurrència del càncer, s'ofereix un seguiment cada 6-12 mesos presencial o via telemedicina. En aquest cas, hi ha dues opcions, una videotrucada cada sis mesos completada amb una exploració física un cop l'any, i un seguiment obert, a requeriment de la pacient en cas de detectar un símptoma de recaiguda, que anirà acompanyat d'una visita presencial en un termini inferior a una setmana.
En tot aquest procés, el paper de la infermera gestora de casos és central. Una vegada la pacient acaba el seu tractament és l'hora de formar-la sobre els beneficis i avantatges de les dues opcions ofertes pel que fa a la detecció de recaigudes, resultats oncològics, expectatives i accessibilitat al sistema de salut. En funció de la seva decisió es dissenya un seguiment a mida, amb implicació de tots els membres de l'equip de la Unitat Funcional Multidisciplinària de Tumors Ginecològics.
El Dr. Joan Albanell, cap del Servei d'Oncologia Mèdica, destaca que "es tracta d'un plantejament innovador, que acosta l'hospital a casa de la pacient, amb un protocol de visites que garanteix el seguiment adequat de la malaltia, com si anés a l'hospital". De la seva banda, el Dr. Antoni Payà, cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia, apunta que el nou model de seguiment reflecteix els canvis en la visió del tracte amb el pacient. "Des de fa temps, està demostrat que el tractament del càncer ginecològic és, i ha de ser, multidisciplinari. D'aquesta manera s'assoleixen els millors resultats. Dins d'aquesta multidisciplinarietat, hem d'incloure al pacient i a les seves circumstàncies, fent-lo participar activament del tractament i del control del seu procés, no deixant que només sigui el subjecte passiu on recauen les accions terapèutiques i el control de la malaltia", assegura.
Mancebo G, Solé-Sedeño J, Membrive I, et al Gynecologic cancer surveillance in the era of SARS-CoV-2 (COVID-19) International Journal of Gynecologic Cancer Published Online First: 05 October 2020. doi: 10.1136/ijgc-2020-001942
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat