16 de març de 2021 - Info COVID19
Així ho destaca un estudi publicat a Respiratory Medicine realitzat per metges de l'Hospital del Mar. El treball revela que un de cada tres d'aquests pacients que acaba necessitant ventilació invasiva, pateix una embòlia pulmonar. Això porta els autors de l'estudi a individualitzar el seguiment i tractament d'aquests pacients per evitar aquesta complicació i un pitjor pronòstic de la malaltia. Aquest tipus de pacients necessita suport no invasiu per respirar. En cas de patir una embòlia pulmonar, es redueix encara més la seva capacitat per oxigenar-se i s'incrementa la mortalitat.
Els pacients amb COVID-19 ingressats com a semicrítics respiratoris amb ventilació no invasiva tenen un alt risc de patir una embòlia pulmonar. Això obliga a reforçar el seu seguiment i els tractaments preventius, segons un estudi de metges i metgesses dels serveis de Pneumologia, Medicina Intensiva i Hematologia de l'Hospital del Mar i investigadors del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), que publica la revista Respiratory Medicine.
Alguns dels autors de l’estudi, d’esquerra a dreta, Jose Gregorio Gonzalez, Diego Rodriguez Chiaradia, Roberto Chalela i Diana Badenes
El treball ha fet un seguiment de 93 pacients atesos al centre hospitalari durant la primera onada de la pandèmia de la COVID-19. Tots eren malalts amb diagnòstic per aquesta malaltia i estaven ingressats com a semicrítics respiratoris, amb ventilació no invasiva, sense estar intubats. De tots ells, el 14% va patir una embòlia pulmonar, és a dir, un trombe va bloquejar una artèria pulmonar, fet que va afectar la capacitat dels pulmons per captar oxigen. Es tracta d'una incidència molt superior a la dels pacients ingressats en plantes d'hospitalització convencional.
"El nostre treball ha identificat un perfil de pacient que està en una situació a la qual no necessita estar ingressat a una UCI, però que, a la vegada és prou greu perquè en fem un seguiment més exhaustiu i perquè està en risc de patir una trombosi pulmonar", explica el Dr. Diego Rodríguez-Chiaradia, metge adjunt del Servei de Pneumologia i coordinador de la Unitat de Resposta a l'embòlia pulmonar de l'Hospital del Mar. Del total de pacients analitzats, 15 van necessitar ventilació mecànica. D'aquests, un de cada tres va patir una embòlia pulmonar. De la resta de pacients de l'estudi, un 11% va patir aquesta complicació. No es van detectar diferències en relació amb l'edat, sexe o comorbiditats. Quatre dels pacients van morir.
La principal causa per al desenvolupament de complicacions trombòtiques als pulmons en pacients amb COVID-19 és la reacció inflamatòria incontrolada que provoca, així com la coagulopatia que també causa, conseqüències de la infecció molt presents als pacients que necessiten ser ingressats a l'àrea de semicrítics respiratoris. "Això fa que es deteriori encara més l'intercanvi de gasos als pulmons, que tinguin menys oxigen, amb la qual cosa es fa encara més difícil el tractament en uns pacients que necessiten suport ventilatori i oxigen", analitza el Dr. Rodríguez-Chiaradia. Per aquest motiu, "potser cal adaptar el tractament preventiu dels pacients que passen a necessitar ventilació no invasiva", apunta, "prenent precaucions per evitar l'aparició de l'embòlia pulmonar, que incrementa fins a un 40% el risc de mort en qualsevol pacient que la pateixi".
Jose Gregorio González-García, Sergi Pascual-Guardia, Ricardo J. Aguilar Colindres, Pilar Ausín Herrero, Mariela Alvarado Miranda, Mariela Arita Guevara, Diana Badenes Bonet, Salome Bellido Calduch, Oswaldo A. Caguana Vélez, Cinta Cumpli Gargallo, Marisol Dominguez-Alvarez, Joaquim Gea, Nuria Grau, Karys Khilzi, Juana Martínez-Llorens, Mónica Sánchez Ortiz, Albert Sánchez-Font, Antonio Sancho-Muñoz, Francisco José Parrilla-Gómez, Judith Marín Corral, Purificación Pérez Terán, Juan José Rodríguez-Sevilla, Roberto Chalela, Diego Rodríguez-Chiaradia, Incidence of pulmonary embolism in patients with non-invasive respiratory support during COVID-19 outbreak, Respiratory Medicine, Volume 178, 2021, 106325, ISSN 0954-6111, https://doi.org/10.1016/j.rmed.2021.106325
Parc Salut Mar
Passeig Marítim 25-29 Barcelona 08003
Vegeu la situació a Google Maps
Tel: 93 248 30 00 · Fax: 93 248 32 54
Sol·licitud d'informació
© 2006 - 2024 Hospital del Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat