El Mar a la xarxa. Hospital del Mar. Barcelona

“Els Projectes Estrella deixen petjada a l’Hospital del Mar”

Els Projectes Estrella de Millora de la Qualitat Assistencial s'han convertit en un dels emblemes del Parc de Salut Mar. 15 edicions a les quals s'han presentat 249 propostes, de les quals, 50 han estat seleccionades.

Però, més enllà de les xifres, què hi ha darrere els projectes? Qui són les persones que els lideren? Al Mar a la Xarxa hem parlat amb elles, representants d'una de les primeres propostes guanyadores i d'una de les seleccionades a l'última edició.

Reduir les infeccions per catèters

La Dra. Roser Terradas, actualment és infermera del Servei de Metodologia Qualitat i Recerca Infermera i professora col·laboradora de l'Escola Superior d'Infermeria del Mar (ESIMAR), i el Dr. Marcel Segura, cap clínic del Servei de Cirurgia General, van ser dues de les persones que, ara fa 15 anys, es van decidir a participar en la primera convocatòria dels Projectes Estrella, una iniciativa del Programa de Qualitat del PSMAR que naixia amb l'objectiu de millorar la qualitat assistencial.

El Dr. Marcel Segura i la Dra. Roser Terrades

"Amb els Projectes Estrella, podíem tirar endavant un projecte força ambiciós de seguiment de catèters i que aportaria una millora a la seguretat dels pacients"

Tots dos ja treballaven en la prevenció de la infecció relacionada amb els catèters als pacients no crítics. Però ho feien "addicionalment a la feina del dia a dia", expliquen. A la seva tasca els hi ajudava la Dra. Estela Membrilla, que en aquells moments era resident al Servei de Cirurgia. Però "era una tasca extensa, i havíem de demanar ajuda per a introduir les dades, així que contemplar la possibilitat d'obtenir un finançament que ens ajudés a fer el seguiment de manera òptima" els va impulsar a participar en la nova iniciativa que naixia. A més, el suport que els hi oferien els Projectes Estrella els va animar a ampliar el seguiment que feien a no només els catèters inserits per cirurgians, així com plantejar una formació per a professionals que es realitzava a les unitats d'hospitalització.

Als impulsors es van anar afegint més professionals gràcies al suport rebut. L'equip es va ampliar amb la incorporació del Dr. Juan Carlos Álvarez, la Marta Riu, la Dra. Agia Segura, la Dra. Gemma Segura i el Dr. Hernando Knobel. També van comptar amb el suport del Dr. Luís Grande, que llavors liderava el Servei de Cirurgia General, i del Dr. Xavier Castells, cap del Servei d'Epidemiologia i Avaluació.

Els 17.000 € rebuts els van permetre "tirar endavant un projecte força ambiciós, que aportaria una millora en la seguretat dels pacients", recorden. Una iniciativa a desenvolupar en el conjunt d'un hospital, sense gaires precedents publicats. Per fer-ho possible, va caldre incorporar una infermera al grup, Mònica Lacambra, perquè ajudés a fer el seguiment i la formació. El projecte, tot i haver finalitzat, encara és vigent. "Va tenir un impacte en la millora de la seguretat i, paral·lelament, un impacte econòmic gràcies a la disminució de la taxa de bacterièmies", apunten els dos líders de la iniciativa. "Creiem que va deixar petjada, hi va haver un abans i un després del projecte".

"D'una manera o altra, els Projectes Estrella deixen petjada i van millorant la qualitat assistencial i la seguretat en els pacients"

El treball multidisciplinari i la sensibilització dels professionals de la importància de la cateterització i el seu manteniment són l'herència que va deixar la iniciativa. "La cura dels catèters ha anat guanyant importància en aquestes dues dècades i, per aquest motiu, s'han impulsat diferents estratègies des d'organismes oficials". Això demostra la importància d'iniciatives com els Projectes Estrella "per a desenvolupar projectes que, d'una altra manera no podrien tirar endavant o es trigaria molt a fer-ho".

Tant la Dra. Roser Terrades com el Dr. Marcel Segura creuen que cal potenciar aquesta eina de participació dels professionals. "Cadascú al seu nivell pot identificar necessitats i mancances, i aquests projectes són una oportunitat per poder-ho fer viable", asseguren. I destaquen que "els projectes que s'han anat premiant són de diferent entitat, però creiem que, d'una manera o altra, deixen petjada i van millorant la qualitat assistencial i la seguretat en els pacients".

Identificar problemes relacionats amb la medicació a Urgències

Els Serveis de Farmàcia, amb el d'Urgències i el d'Epidemiologia i Avaluació, han sumat esforços per a impulsar el monitoratge del tractament farmacològic als pacients ingressats a urgències de l'Hospital del Mar. En parlem amb l'equip impulsor, el Dr. Santiago Grau, cap del Servei de Farmàcia, Olivia Ferrández, tècnica d'aquest servei, i la Dra. Isabel Cirera, cap del Servei d'Urgències. El projecte també el coordina la Dra. Núria Carballo, farmacèutica de l'Hospital.

A la dreta, la Dra. Cirera i el Dr. Grau en el lliurament dels Projectes Estrella

"És imprescindible incrementar la seguretat relacionada amb la medicació"

Gràcies al suport dels Projectes Estrella, es podrà destinar un farmacèutic al monitoratge del tractament farmacològic dels pacients d'urgències. A més, es convertirà en el referent per als professionals d'aquest servei. "Considerem que és imprescindible incrementar la seguretat relacionada amb la medicació, i el Servei d'Urgències és la diana perfecta, a causa de la diversitat de patologies ateses i l'elevada rotació del personal", expliquen els impulsors de la iniciativa.

"La detecció de problemes relacionats amb la medicació, ja sigui amb motiu de l'atenció a urgències, o per la possibilitat que aquests esdeveniments es produeixin per l'atenció en aquest servei, és molt important per a la millora de la qualitat de la cura dels nostres pacients i per evitar les seves conseqüències negatives". Un objectiu que tots tres consideren que seria molt més difícil sense els Projectes Estrella. Per aquest motiu, la confirmació del premi rebut "ens va fer sentir una gran satisfacció, ja que ens permetia tirar endavant el projecte".

"Els Projectes Estrella estimulen el treball multidisciplinari, que s'associa a un resultat molt més enriquidor"

Disposar d'una eina com aquesta iniciativa "dona l'oportunitat de portar a terme activitats que es consideren imprescindibles per la seva repercussió clínica, com és el nostre cas". A més, "és una forma d'estimular el treball multidisciplinari, que s'associa a un resultat molt més enriquidor que el treball individual", remarquen els impulsors del projecte, que ara començarà el seu camí.

Altres articles

La dona, la ciència i el Mar

Treballant per la visualització del talent femení #Som8deMarç

La protagonista: Carmen Altaba

L’experiència d’una professional sanitària com a pacient

“Encara avui m’impressiona que el mar té un color cada dia diferent”, Dra. Olga Vázquez

Protagonistes: Olga Vázquez, Ramón Pujol, Marta Crespo, Jorge Armentia i Antoni Martínez Roig, guardonats amb els Premis a l'Excel·lència Professional del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

Una UCI amb H d’humanitzar

Sortir de l’UCI per veure el mar

L'Hospital del Mar inicia la segona fase de la seva ampliació

Pacients i familiars han participat, per mitjà d'un procés de co-creació, incorporant la seva visió en la definició dels nous espais

Els protagonistes: Rosa Balaguer i Gerard Garriga

La Rosa ha estat 40 anys treballant al PSMAR i des del 19 de juny gaudeix de la jubilació, mentre que el Gerard, fa uns dies, va iniciar la seva etapa professional com a infermer al Bloc quirúrgic

Els protagonistes: Esther Ruz i Álex Morera

Resident d’últim any d’Urologia i resident de primer any de Cirurgia General, respectivament.

La protagonista: Elisabeth Lafuente

Premi Jove Talent en Atenció Hospitalària de la Societat Catalano-Balear d’Infermeria

El protagonista:

Jordi Martínez Roldán

Director d'Innovació i Transformació Digital