Història de l'Hospital del Mar

L'actual Hospital del Mar està situat a la Barceloneta, on ja al s. XVI s'aixecava la "Casa de la Sanitat", un centre de quarentena pels possibles contaminats d'ultramar. Les epidèmies de còlera i febre groga que van assolir Barcelona durant el s XIX van obligar l'Ajuntament de la ciutat a construir un llatzaret inaugurat el 1905. Així neixia el primer nucli del futur Hospital d'Infecciosos. Tal com indica el seu nom, la funció primordial del nou hospital municipal va ser la lluita contra les malalties infeccioses que afligien contínuament Barcelona pel fet de ser una gran capital i centre de trànsit marítim.

Després de la Guerra Civil, l'hospital va jugar un paper decisiu en el tractament de greus epidèmies com les de verola (1940), tifus exantemàtic (1941-42), poliomelitis (1950) i còlera (1971). Durant l'increment de poliomelitis dels cinquanta, l'hospital va centralitzar la lluita antiinfecciosa amb la creació d'un servei de Poliomelitis i amb l'adquisició del primer pulmó d'acer de Catalunya. Així mateix, a les dècades dels seixanta i setanta va ser l'hospital de referència pels casos de tètanus i gangrena gasosa, a causa de disposar d'una càmera hiperbàrica monoplaça i de la primera unitat de cures intensives d'Espanya.

Al 1973 es firma un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona que converteix l'Hospital del Mar en un centre sanitari universitari. La unitat Docent de la Facultat de Medicina (UDIMAS) ha suposat un estímul fonamental per l'academització progressiva de l'hospital. Amb els nous serveis l'antic Hospital d'Infecciosos s'expandí fins a convertir-se, a la dècada dels vuitanta, en un centre dotat de gairebé totes les especialitats mèdiques i quirúrgiques, destacant la primera Unitat de Deshabituació de Toxicòmans del país.

L'Hospital del Mar va rebre un reconeixement públic i un impuls definitius amb els Jocs Olímpics del 1992. Aquest va ser també el punt de partida d'una gran remodelació arquitectònica que ha millorat els serveis. L'àrea d'influència de l'hospital és aproximadament de 260.000 habitants, principalment als districtes de Ciutat Vella i Poble Nou-Sant Martí.

La oferta de l'Hospital del Mar es completa amb el projecte de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM), que depèn de l'IMAS. La cooperació entre investigadors de l'IMIM i professionals de l'hospital es concreta en projectes comuns entre els quals cal destacar els estudis sobre asma, aspectes immunològics del diagnòstic i de la biologia de les neoplàsies, resistència a antibiòtics i assajos clínics .

1mar.gif (53610 bytes)
3mar.gif (66477 bytes) 2mar.gif (54203 bytes)
4mar.gif (79902 bytes)