No veus bé aquest email? Obre'l al teu navegador



Aprenem junts per treballar junts


Utilitzant la simulació com a mètode d'aprenentatge, aquest projecte aporta una important innovació: hi participen estudiants de totes les institucions docents del PSMAR: la Facultat de Medicina de la UAB-UPF, de l'Escola Superior d'Infermeria del Mar i de l'Institut Bonanova de formació professional sanitària. Davant de tres casos molt diferents, els estudiants han de demostrar, a més d'aptituds i coneixements, la seva capacitat de treballar en equip, de comunicació i de lideratge. Els estudiants ho consideren una magnífica oportunitat d'aprendre i créixer. D'aprendre junts per treballar junts.



L'Hospital de l'Esperança celebra els 35 anys de les Urgències
del centre amb una festa

El dia 20 de juny es va celebrar a Consultes Externes de l’Hospital de l’Esperança la festa "Bye bye! urgències 1981-2016" per a celebrar els 35 anys del Servei d’Urgències del centre.

Més d'un centenar de persones van acudir a la festa, totes elles vinculades amb el Servei d’Urgències d’una o altra forma en aquests trenta-cinc anys
. La trobada va servir per a reviure moments molt especials viscuts en aquest Servei que es van recollir en una col·lecció de fotografies exposades a l'espai de la celebració. L'acte va resultar entranyable i divertit i va ser amenitzat per una xaranga.


Descobreixen un biomarcador per mesurar el risc de què els no-fumadors pateixin càncer

noti01

Investigadors del Programa de Neurociències de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), en col·laboració amb investigadors de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han trobat per primera vegada un marcador de risc real d’exposició a carcinògens en no fumadors.

L’estudi demostra que una nitrosamina específica del tabac, la NNK, ha resultat ser un biomarcador molt millor que qualsevol de les altres substàncies mesurades fins ara per a valorar aquest risc, i s’ha trobat en concentracions més altes en els cabells dels no fumadors que cap altre carcinogen. Fins ara, la cotinina era el marcador més utilitzat per a valorar aquesta exposició, però no és tan útil perquè infravalora el risc de patir càncer en els no fumadors. La NNK s’ha vist que és capaç de valorar, a més dels fums de combustió, els anomenats fums de segona i tercera mà, que afecten els fumadors passius.


Exposició "NEPAL: a shacking experience" a l'Hospital del Mar

Dos estudiants, Carla Conejo de Biologia humana de la UPF i Cristian Llach de Medicina de la UAB-UPF, ens presenten amb fotografies el viatge que varen emprendre al Nepal de juliol a setembre de 2015 per a fer un estudi de la prevalença del Trastorn per Estrès Post-traumàtic (TEPT) després dels terratrèmols que van haver al país.

Els dos terratrèmols que va patir el Nepal a l’abril (magnitud 7,9) i al maig (magnitud 7,3) de 2015 van deixar un terrible rastre de desolació: més de 8.000 morts, 17.000 ferits i 450.000 refugiats. A més, milers d’edificis van quedar esfondrats, incloent-hi escoles, hospitals, temples, monuments i habitatges. Les fotografies d’aquesta exposició, que estan a la venda, són un testimoni dels danys personals i materials patits i de l’estudi realitzat en col·laboració amb el Servei de Psiquiatria i l’ONG Amics del Nepal. La seva venda es destinarà a la continuació del projecte, aquest cop de la mà de l’Associació Babu.


"Ciutats saludables i Justícia Ambiental", nou grup de recerca adscrit a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM)

S’emmarca dins del Programa de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública i és coordinat per Isabelle Anguelovski, investigadora titular i investigadora principal de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El nou grup de la UAB adscrit a l’IMIM se centra en l’estudi dels determinants socials de ciutats saludables i justes i en l’impacte social de les desigualtats ambientals i de salut resultants de les decisions i intervencions de planificació urbana. Us convidem a conèixer una mica més la investigadora i el seu projecte en
aquest vídeo.


Projecte de voluntariat i rehabilitació psicosocial
amb el Zoo de Barcelona

Més de 150 pacients han passat pel projecte, desenvolupat per la psiquiatra Rosa Mª del Valle i el terapeuta ocupacional Sergio Guzmán del Centre Doctor Emili Mira, des que es va iniciar el 2008.

La col·laboració amb el Zoo de Barcelona crea oportunitats per als pacients amb trastorns mentals greus, en un context comunitari, i també desenvolupa mètodes alternatius als tradicionals de la rehabilitació psicosocial. Les tasques que duen a terme els voluntaris es basen en la protecció o recuperació dels espais naturals dels animals, evitant la degradació socioambiental del parc. Durant el 2016, a més, es plantegen noves iniciatives, com ara la cura de l’hort pedagògic per a infants o la construcció de capses-niu per a les aus migratòries, a proposta del terapeuta ocupacional Àngel Garcia, per mitjà del programa d’orientació laboral del procés de rehabilitació.

noti3

Quin és el moment òptim per a la cirurgia d'estenosi de caròtide després d'un ictus?

Un estudi internacional liderat pel Servei de Neurologia de l’Hospital del Mar i pel Grup de recerca Neurovascular de l’IMIM quantifica el risc i els predictors d’ictus isquèmics en pacients amb estenosi de l’artèria caròtide.

Els resultats de l’estudi, que ha inclòs 607 pacients, confirmen que existeix un alt risc d’esdeveniments recurrents durant els catorze primers dies després de l’accident isquèmic, el temps recomanat per fer una intervenció per a revascularitzar la caròtide. Aquesta tècnica és vital però no està exempta de risc, per la qual cosa cal determinar els beneficis i la seguretat de realitzar-la d’urgència en les 72 primeres hores o fer-la de forma subaguda en les dues setmanes següents, tal com s'ha vist en aquest estudi. Fer el balanç entre el risc de recurrència i el risc quirúrgic per a cada pacient és essencial per determinar el moment idoni de la necessària revascularització.


Acord per al II Conveni Col·lectiu de Treball del PSMAR

El Consell Rector del PSMAR va ratificar, el passat dilluns dia 20 de juny, l'acord al qual va arribar la Comissió Negociadora per al II Conveni Col·lectiu de Treball 2015 - 2018 i que va ser referendat pels treballadors amb un 88% de recolzament. La direcció reconeix i agraeix l’esforç de totes les parts per disposar d’un marc de relacions laborals estables per als propers anys.

Els sindicats UGT, MC, CCOO, SATSE i API han assumit el repte de sostenibilitat per garantir el futur de la Institució, al voltant dels següents eixos:

1. L’increment salarial de l'1%, que s’aplicarà a partir de la nòmina de juliol de 2016 i els endarreriments amb la del mes d’agost.
2. La recuperació dels dies de lliure disposició addicionals, un 50% l’any 2016 i el 100% el 2017. Els professionals que hi tinguin dret segons els triennis, els podran sol·licitar a partir del dia 1 de juliol (intranet, gestions laborals).
3. El manteniment d’un sistema de retribució variable per objectius (DPO) vinculat als resultats i no a l’equilibri pressupostari.
4. La incorporació de noves fórmules per millorar la qualitat de la contractació, incrementant l’estabilitat laboral.
5. La resolució de temes com la millora dels criteris d’adjudicació d’alguns complements salarials o l’increment de llicències per a determinades situacions, incorporant novetats com l’excedència voluntària especial per a la formació de les especialitats d’infermeria.


Un compost del te verd, combinat amb estimulació cognitiva, aconsegueix millorar les capacitats de les persones amb Síndrome de Down

Un assaig liderat pel Grup de recerca clínica en Farmacologia Integrada i Neurociència de Sistemes del Dr. Rafael de la Torre, de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) obre noves vies de teràpia farmacològica per a la Síndrome de Down. És el resultat d’una eficient col·laboració entre investigadors i clínics que acaba marcant la diferència en la vida real.

No és una cura, però sí un tractament per a millorar la qualitat de vida i les capacitats cognitives de les persones amb Síndrome de Down. La revista Lancet Neurology ja ha publicat els resultats de l’assaig que va incloure 84 pacients amb Síndrome de Down d’entre 16 i 34 anys. El compost de te verd administrat és l’epigalocatequina gal·lat i, combinada amb un programa d’estimulació cognitiva en forma de videojoc, ha aconseguit que milloressin les seves capacitats cognitives. El futur de l’estudi se centra en l’administració en nens, que encara tenen el cervell en ple desenvolupament, la qual cosa resulta molt prometedora.


Nou portal de transparècia del PSMAR

Aquest portal integra nous continguts sobre informació institucional, organitzativa, econòmica i de qualitat del PSMAR i incorpora un espai que permet sol·licitar la informació que pugui no trobar-se disponible.

El nou disseny facilita la navegació i la cerca de continguts en vuit apartats: codi de bon govern, organització institucional i estructura administrativa, oferta de serveis i acivitat, informació econòmica i pressupostària, contractació pública, gestió dels recursos humans i desenvolupament professional, qualitat assistencial i seguretat del pacient i sol·licitud d’informació. A més, disposa d’un espai amb informació de les línies estratègiques, programes i resultats de qualitat assistencial i de seguretat en l’atenció dels pacients.


Barcelona reuneix a l'Hospital del Mar els millors neurocirurgians del món

La quarta edició del Curs Europeu de Cirurgia Mínimament Invasiva de Columna Vertebral (EUCMISS) s’ha celebrat a Barcelona, organitzat pel Dr. Jesús Lafuente, neurocirurgià de l’Hospital del Mar i actual President de la Societat Europea de Neurocirurgia, i pel Dr. Avelino Parajón, de l’Hospital Ramón i Cajal de Madrid.

Aquest curs és un referent en cirurgia mínimament invasiva de columna per la qualitat dels seus docents i l’equipament tecnològic emprat i reuneix els millors professionals al voltant de les novetats tècniques en l’abordatge d’aquestes patologies. Entre els docents d’enguany es trobaven els americans Dr. Roger Hartl, director de cirurgia de columna i neurotrauma al Centre Weill Cornell a Nova York i neurocirurgià dels Giants de Nova York, així com el Dr. Kornelis Poelstra, pioner i especialista en l’abordatge amb robòtica i el Dr. Ricard Fessler, de Chicago, especialitzat en el camp de la cirurgia microendoscòpica.


Si vols donar-te de baixa d'aquest butlletí, fés click al següent enllaç: Baixa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -