El Mar a la xarxa. Hospital del Mar. Barcelona

L’Hospital del Mar utilitza per primera vegada a l’Estat la radioteràpia per curar arrítmies al cor

La tècnica es pot aplicar en casos en els quals no és viable utilitzar els sistemes habituals per tractar aquesta patologia. Es tracta de pacients que es poden veure abocats al trasplantament cardíac. El centre és el primer de l'Estat i un dels primers del món que fa servir la radioteràpia en el tractament de les arrítmies cardíaques. La iniciativa és fruit de la col·laboració entre els serveis de Cardiologia, Oncologia Radioteràpica i Radiologia. De moment, s'ha aplicat en un cas.

L'Hospital del Mar és el primer de l'Estat i un dels primers del món que utilitza la radioteràpia per tractar arrítmies del cor. Aquesta tècnica pionera ja s'ha aplicat a un pacient. La iniciativa és fruit de la col·laboració entre els serveis de Cardiologia, Oncologia Radioteràpica i Radiologia, i permet tractar un grup de pacients en els quals les tècniques habituals no tenen èxit i que es veuen abocats al trasplantament cardíac.

Ablació_radioteràpia

El Dr. Julio Martí i el Dr. Manel Algara

L'aplicació d'aquesta tècnica per al tractament de les arrítmies té el seu origen als Estats Units, on s'ha utilitzat a una vintena de casos. Es tracta de sotmetre a la zona del cor on s'origina aquesta disfunció a una dosi molt elevada de radiació (25 Grays en una sola sessió, quan l'habitual és una dosi de 2 Grays per tractar casos de càncer), per crear una cicatriu a l'àrea i eliminar així l'arrítmia. El cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar, el Dr. Julio Martí, destaca la complexitat de la tècnica, que obliga a un elevat grau d'especialització dels professionals que hi intervenen. "S'ha de treballar de forma conjunta. En primer lloc, els radiòlegs, que són els que obtenen les imatges, després els cardiòlegs, per indicar el punt en el qual s'origina el problema, i, finalment, els oncòlegs radioteràpics, que defineixen el volum a tractar i com cal fer-ho", explica.

L'Hospital del Mar és un dels pocs centres de l'Estat que pot aplicar aquesta tècnica gràcies al fet que, com explica el Dr. Manel Algara, cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica, "la tecnologia de què disposem al nostre centre permet definir el moviment causat al cor i a la respiració i fer aquesta intervenció sense lesionar altres òrgans i estructures pròximes al cor". Es tracta d'una intervenció de curta durada, només 30' davant les més de dues hores d'una ablació amb les tècniques habituals, que es fa sota supervisió d'un cardiòleg per fer front a possibles complicacions.

Els pacients que se'n poden beneficiar són malalts amb patologia epicàrdica, és a dir, en els que l'arrítmia té el seu origen a la zona exterior del múscul cardíac. També aquells amb patologies isquèmiques a les quals la lesió se situa a la zona externa del cor, pacients amb afectació cardíaca per malaltia de Chagas o d'altres amb alguna patologia isquèmica en fase de cicatriu que afecta l'epicardi i a la qual no es pot accedir des de l'interior. Són casos en els quals aquesta tècnica és la més indicada, ja que, segons el Dr. Martí, "l'avantatge fonamental és que la zona que cal tractar és de difícil accés mitjançant les tècniques habituals per cateterisme. Amb ella, es pot definir perfectament el volum i l'àrea a tractar".

Un cas d'alta complexitat

El primer pacient tractat amb aquesta tècnica és un home de 64 anys que pateix una patologia cardíaca anomenada displàsia arritmogènica del ventricle dret, a la qual el múscul cardíac es veu substituït per teixit adipós, en el qual es produeixen de forma més fàcil arrítmies ventriculars. En aquest cas, ja se l'havia sotmès, sense èxit, a tres ablacions per intentar resoldre el problema, l'última el passat mes d'octubre. El malalt portava inserit un desfibril·lador al cor per evitar aturades cardíaques, però l'aparell ja no era útil a causa del dany que la malaltia havia generat en el múscul cardíac.

Ablació_radioteràpia

El Dr. Algara i el Dr. Martí amb el pacient

La intervenció es va realitzar el 21 de desembre i, fins ara, les arrítmies han desaparegut del tot, sense efectes secundaris a causa de la radiació. Cal tenir en compte que amb aquesta tècnica, a diferència d'altres, la resposta a la radiació és més lenta i els efectes positius triguen una mica més. Aquest cas és el segon amb aquesta patologia tractat en el món amb radioteràpia. La displàsia arritmogènica del ventricle dret és una malaltia rara, d'origen desconegut i descrita originalment fa només 42 anys. Se'n desconeix la incidència exacta, tot i que és més habitual en homes i té una prevalença més alta en atletes i esportistes.

El projecte ha rebut el premi a la millor comunicació a la Cinquena Reunió Conjunta de les Seccions d'Electrofisiologia i Arrítmies i d'Estimulació Cardíaca de la Sociedad Española de Cardiologia (SEC), que es va celebrar a Barcelona entre els dies 6 i 8 de març.

Enllaços relacionats