Les doctores Beatriz Bellosillo i Clara Montagut, publiquen a la prestigiosa publicació un article d'anàlisi sobre un estudi liderat per investigadors del Memorial Sloan Kettering Cancer Center dels Estats Units. Un encàrrec que reconeix el seu lideratge en el camp de la biòpsia líquida.
La Dra. Beatriz Bellosillo, responsable del Laboratori de Biologia Molecular del Servei d'Anatomia Patològica i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBERONC, i la Dra. Clara Montagut, metgessa adjunta del Servei d'Oncologia Mèdica i també investigadora de l'IMIM i del CIBERONC, han estat convidades per la revista Nature Medicine a publicar-hi un article d'opinió sobre un estudi relacionat amb la tècnica de la biòpsia líquida que s'hi va publicar el passat mes de novembre. Es tracta d'un reconeixement a l'expertesa i el lideratge de l'equip de la Unitat de Biòpsia Líquida de l'Hospital del Mar, del qual formen part les dues professionals.
Les doctores Beatriz Bellosillo i Clara Montagut
L'estudi analitzat, High-intensity sequencing reveals the sources of plasma circulating cell-free DNA variants, l'han liderat els doctors Pedram Razavi i David N. Brown del Memorial Sloan Kettering Cancer Center dels Estats Units. En ell, s'ha constatat que per contextualitzar de forma acurada les troballes aconseguides gràcies a la biòpsia líquida i a la seqüenciació massiva genètica (Next Generation Sequencing) cal també analitzar els leucòcits i mostres de teixit tumoral per interpretar-les de forma apropiada, ja que els autors han demostrat que bona part de les mutacions detectades tenen un origen no relacionat amb el càncer. Les doctores Bellosillo i Montagut han destacat que "l'aproximació dels autors (utilitzant estratègies refinades de bioinformàtica) és d'especial rellevància per a l'implementació clínica de la biòpsia líquida per a la detecció de cèl·lules canceroses presents al cos dels pacients després del tractament (minimal residual disease (MRD)) i en el cribratge de càncer, on els falsos positius a causa de l'hematopoesi clonal poden provocar conclusions enganyoses i perjudicials".
La Unitat de Biòpsia Líquida de l'Hospital del Mar
L'Hospital del Mar és el primer centre català que disposa d'una unitat centrada en la tècnica de la biòpsia líquida per a la seva aplicació en el diagnòstic de diferents tipus de malalties oncològiques. És un dels pocs de l'Estat que disposa de la tecnologia més avançada existent en aquest camp. La seva utilització permet disposar d'una alternativa diagnòstica no invasiva, que permet fer un seguiment personalitzat de l'evolució dels pacients i prendre decisions sobre el tractament més adequat.
L'Hospital del Mar és centre de referència per al desenvolupament d'aquesta tecnologia i ha obtingut gairebé tres milions d'euros en ajuts relacionats amb la seva utilització, entre ells, un de La Marató de TV3. La biòpsia líquida consisteix a la detecció, gràcies a una anàlisi de sang, de l'ADN tumoral al plasma sanguini. A través dels seus nivells i mutacions es pot determinar el tipus de tumor i el millor tractament possible. Tot plegat, amb una prova no invasiva i que complementa, o en alguns casos, fins i tot, substitueix a les biòpsies tradicionals, que, en alguns tipus de càncers, no permeten obtenir grans quantitats de teixit per analitzar. De moment, els professionals de l'Hospital del Mar utilitzen aquesta tècnica en casos de càncer de pulmó, còlon i melanoma metastàtic, i s'estudia ampliar-ho als tumors de mama, d'ovari i gàstrics.
Article de referència
Bellosillo, B., Montagut, C. High-accuracy liquid biopsies. Nat Med 25, 1820-1821 (2019) doi:10.1038/s41591-019-0690-1