Notícies

9 de febrer de 2017 - Notes de Premsa

Un programa preoperatori innovador redueix les complicacions i millora la recuperació dels malalts oncològics

Un programa preoperatori innovador redueix les complicacions i millora la recuperació dels malalts oncològics

XXIV Simpòsium d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor

Un innovador programa multidisciplinari implementat a l'Hospital del Mar optimitza la capacitat funcional dels pacients d'alt risc que s'han de sotmetre a una cirurgia perquè puguin afrontar la intervenció quirúrgica en les millors condicions físiques i emocionals. D'aquesta manera, els pacients milloren l'evolució, la recuperació en el postoperatori immediat, es redueix el risc de complicacions i s'escurça el temps d'estada hospitalària. Demà divendres, 10 de febrer, tindrà lloc el XXIV Simpòsium d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor, dirigit pel Dr. Fernando Escolano, anestesiòleg de l'Hospital del Mar, en què s'abordaran totes les diferents fases d'aquest programa.

Una capacitat funcional baixa abans de la intervenció quirúrgica és un factor de risc independent de les patologies associades del pacient i de l'estada hospitalària.  Fins i tot en absència de complicacions, el període perioperatori pot estar associat a un ràpid deteriorament de la capacitat funcional del pacient (reduccions entre el 20-40% en algunes sèries).

El programa es defineix com a prehabilitació i recuperació intensificada en cirurgia, i en una primera prova pilot s'ha centrat en pacients amb càncer de bufeta. Prèviament ja existia en la cirurgia de còlon i s'està estenent ràpidament a altres cirurgies d'alta complexitat. Alhora, el programa disposa d'un circuit multidisciplinari en el que estan implicats diversos professionals que treballen en equip -anestesistes, uròlegs, cirurgians, endocrinòlegs, rehabilitadors, pneumòlegs, equips d'infermeria i de fisioterapeutes, psiquiatres- amb el qual, a més  d'identificar les necessitats de millora de l'estat físic, nutricional i emocional, també es detecten les possibles patologies afegides i s'individualitza el millor tractament per a cadascun dels pacients, i s'ultima un pla d'"entrenament" abans d'entrar al quiròfan.

Fins al moment, s'ha donat reforç de capacitat física, nutricional i emocional en el 100% dels pacients identificats i incorporats al programa, individualitzat a cada cas segons les seves necessitats. El programa encara està en una fase pilot i caldrà analitzar les dades de tots els casos de manera adequada per poder oferir dades concloents, però les dades preliminars semblen indicar que l'estada hospitalària s'ha reduït, i també les complicacions majors, que han passat d'un 23 % a un 16% en aquells pacients que s'inclouen en el programa. Encara manca, però, poder-hi incloure molts més pacients per tal que els resultats siguin significatius i concloents.

Un seguiment molt proper per a una recuperació intensificada

Aquest programa requereix una implicació total del pacient. "Durant aquestes setmanes, se sotmet els pacients a un programa d'entrenament físic i se'ls donen totes les pautes i/o suplements perquè millorin el seu estat nutricional per minimitzar el risc de desnutrició posterior, recuperar paràmetres analítics com l'anèmia, per exemple, assegurar que alguns problemes com la diabetis o la hipertensió estan sota control, tenir un bon control de les patologies preexistents, adquirir una millora d'hàbits, donar als pacients recomanacions sobre tòxics -tabac, alcohol-", explica la Dra. Marta Corcoy, anestesiòloga de l'Hospital del Mar i una de les coordinadores del programa.

Perquè el programa funcioni amb eficàcia, cal que tots els professionals implicats estiguin incorporats al circuit i el pacient sigui una part activa d'aquest procés. "Inicialment la nostra experiència està molt centrada majoritàriament en el pacient amb càncer de bufeta, que és alhora un pacient complex i d'alt risc en moltes ocasions. En el pacient oncològic, per exemple, disposem de poc temps per poder actuar, ja que no podem retardar la intervenció; per això hem d'aprofitar aquest temps per aconseguir optimitzar el pacient, i la seva implicació és necessària perquè el programa es compleixi", continua la Dra. Marta Corcoy. "Durant el postoperatori immediat també es treballa en equip i es prenen mesures com la mobilització i la ingesta precoç, la fisioteràpia respiratòria i el bon control del dolor, optimitzant al màxim la recuperació postoperatòria per tal que el pacient pugui recuperar-se de manera ràpida i tornar a la normalitat al més aviat possible". exposa el Dr. Marc Sadurní, anestesiòleg de l'Hospital del Mar, i també un dels coordinadors del programa.

Un canvi de paradigma per als pacients

La participació del pacient és clau en aquest programa. Hi tindrà una participació activa i crítica. El malalt passa de la idea coneguda que li diuen que s'ha d'intervenir, es fa unes proves i se l'intervé, a ser el protagonista del seu propi procés. "I per fer aquest canvi de concepte, cal que el pacient n'entengui molt bé els beneficis. Inicialment costa que els pacients entenguin que han de començar a fer una sèrie d'exercicis, dietes, visites molt freqüents... en definitiva, ser part activa del programa; però després se senten molt acompanyats i acaben el procés amb un grau de satisfacció elevadíssim", explica la Dra. Gloria Nohales, uròloga de l'Hospital del Mar i una de les especialistes implicades en aquest programa.

Durant el simpòsium, els professionals implicats en aquest programa compartiran la seva experiència d'optimització preoperatòria del pacient amb altres especialistes. Aquesta primera part del simpòsium exposa com ha de ser la presa de decisions quirúrgiques multidisciplinàries del pacient d'alt risc, s'abordaran totes les estratègies de prehabilitació i s'explicarà com funciona una unitat d'aquestes característiques. Un altre bloc del programa detallarà com és el maneig intraoperatori i postoperatori d'aquests pacients per prevenir les complicacions posteriors i optimitzar els resultats. I un últim bloc exposarà totes les experiències en aquests programes de recuperació intensificada: des del paper de la infermeria en aquests programes, fins a l'intercanvi d'experiències en la cirurgia de bufeta urinària o en la cirurgia colorectal, dues de les patologies en què l'Hospital del Mar té més experiència, juntament amb la pròtesi de maluc, i pròximament, amb la ginecologia oncològica.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat