Notícies

17 de gener de 2017 - Notes de Premsa

Les malalties de la pell constitueixen el 40% de totes les malalties professionals notificades a la majoria dels països de la UE

Les malalties de la pell constitueixen el 40% de totes les malalties professionals notificades a la majoria dels països de la UE

L’Hospital del Mar organitza el 7è Curs de Dermatosis Professionals, curs de referència d’aquesta especialitat

Del 19 al 21 de gener tindrà lloc la 7a edició del Curs de Dermatosis Professionals, organitzat, conjuntament, pel Servei de Dermatologia i el Servei de Salut Laboral de l'Hospital del Mar, a Barcelona. Aquest és l'únic curs d'àmbit espanyol dedicat a les dermatosis professionals i s'ha consolidat com a punt de referència de l'especialitat pel seu caràcter multidisciplinari, ja que involucra tots els especialistes que participen en l'atenció a les dermatosis professionals.

El curs té un caràcter pràctic i participatiu, s'hi alternen ponències i tallers per ensenyar, a través del maneig dels casos clínics, les tècniques diagnòstiques més apropiades i la interrelació entre els diferents professionals de la salut. Atès que les malalties professionals de la pell són manejades per diverses disciplines mèdiques, el curs inclou tots els especialistes involucrats en el diàleg amb el pacient amb una malaltia de la pell ocasionada per l'activitat professional. "Com que hi intervenen diversos professionals de la salut, el maneig del pacient ha de ser coordinat", subratlla la Dra. Ana Giménez Arnau, una de les organitzadores del curs i metgessa adjunta i professora associada del Servei de Dermatologia de l'Hospital del Mar.

Patologies molt freqüents amb repercussions socioeconòmiques importants

Les malalties de la pell constitueixen fins al 40% de totes les malalties professionals notificades en la majoria dels països de la Unió Europea (UE), principalment la dermatitis de contacte, la urticària de contacte i el càncer de pell. Els sectors més afectats per les dermatosis professionals són la construcció, el ram dels mecànics i de la indústria del metall, els professionals agrícoles, els de la joieria, la floristeria, la química farmacèutica i cosmètica. En gairebé tots els països de la UE els professionals de la construcció són els que desenvolupen més dermatosis professionals.

L'èczema de mans és la dermatosi professional amb una prevalença més alta. Segons estudis realitzats, apareix aproximadament en un 10% dels adults. Es considera que entre un terç i la meitat dels casos d'èczema de mans té una causa professional.

L'èczema de mans comporta un elevat cost socioeconòmic. Això es deu no només al cost del diagnòstic i del tractament de la malaltia, sinó a la disminució de la productivitat dels treballadors, les baixes laborals (que afecten entre el 6 i el 37% dels pacients) i el fet que alguns pacients perdin la feina o hagin de canviar de lloc de treball (5-15%). A causa d'aquesta alta incidència de l'èczema de mans dins de l'àmbit professional, el curs dedica, de manera recurrent, una sessió a aquest tipus de dermatosi. En el marc d'aquest 7è curs es revisaran les pautes per a la prevenció i el tractament de l'èczema crònic de mans, d'acord amb les noves guies terapèutiques existents. L'alitretinoïna es presenta com una nova opció de tractament aprovada per a l'èczema de mans, amb bones taxes de resposta en assaigs clínics i en estudis observacionals. S'aconsegueix la resolució completa o gairebé completa en el 48% dels pacients.

Si bé l'èczema de mans és la dermatosi professional amb més prevalença, el càncer de pell d'origen professional (per l'exposició solar acumulada) és el que probablement té més impacte laboral i social a la UE. Els treballadors que per la seva feina a l'aire lliure estan exposats a la radiació solar tenen dues vegades més risc de desenvolupar carcinoma escatós cutani. La incidència acumulativa del càncer de pell en els treballadors a l'aire lliure és 5 vegades més alta que en els treballadors que duen a terme la seva activitat protegits del sol.

A Europa, des del final del 2016, la legislació de diversos països reconeix el carcinoma escatós, el carcinoma basocel·lular i el melanoma com a malalties professionals. Algunes recerques també han suggerit que l'exposició laboral a hidrocarburs aromàtics policílics, al benzè i altres compostos químics usats en la indústria gràfica estarien associats a un increment del risc de desenvolupar càncer cutani.

No es pot menystenir, a més, la càrrega econòmica i social que suposen algunes altres malalties cutànies, com ara la urticària crònica. Així, per exemple, l'estudi multicèntric global ASSURE revela que fins a un 37,5% dels pacients amb treball referia que havia perdut més d'un dia de treball durant la setmana prèvia a causa d'aquesta malaltia.

Alt nivell d'infradiagnòstic en les dermatosis professionals

A causa de les diferències entre els sistemes de salut dels diversos països de la UE, l'avaluació de les dermatosis professionals no és homogènia. En general, els registres nacionals solen ser incomplets com a resultat d'un alt nivell de subdiagnòstic i una insuficient recollida de dades. Pocs països d'Europa han establert recomanacions per al diagnòstic i la gestió de les dermatosis professionals. Per això, cal una harmonització a escala europea del diagnòstic i maneig de les malalties cutànies professionals mitjançant l'establiment d'uns estàndards mínims.

Per abordar aquest desafiament, el 2013 es va llançar l'acció COST TD 1206 de "Desenvolupament i Implementació de Normes Europees de Prevenció per a les Malalties de la Pell Professionals (StanDerm)". En aquest 7è curs, la Dra. Giménez Arnau introduirà el document guia que s'està generant com a proposta d'implementació de normes mínimes comunes per a la prevenció, el maneig i el diagnòstic de les dermatosis professionals. "Encara no hi ha una acció coordinada entre tots els agents involucrats a escala nacional i internacional. La implementació oportuna de normes mínimes comunes, com ha proposat StanDerm, contribuiria significativament a reduir la càrrega econòmica causada per la pèrdua de productivitat i ajudaria a reduir el patiment innecessari de tants treballadors afectats".

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat