Notícies

1 de desembre de 2016 - Informació general

Es presenta “Activa't per la salut mental”, un programa per millorar l'atenció a les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies

Es presenta “Activa't per la salut mental”, un programa per millorar l'atenció a les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies

A Santa Coloma de Gramenet el projecte és desenvolupat pel PSMAR i l'Associació AM.MA.ME (Amics del Malalt Mental)

Avui s'ha presentat a Santa Coloma de Gramenet el programa Activa't per la salut mental, un projecte de base comunitària per millorar l'atenció a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars. Es tracta d'un projecte pilot, de tres anys de durada, que es desenvolupa a tretze municipis de Catalunya, entre ells, Santa Coloma, a través de l'Associació AM.MA.ME (Amics del Malalt Mental) i el PSMAR, amb el suport de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, la Diputació de Barcelona, l'Obra Social "la Caixa", Fundació Roca i Pi i altres finançadors.

L'objectiu de l'Activa't és millorar la informació en salut mental i potenciar el suport entre iguals, per tal que les persones i les seves famílies esdevinguin protagonistes actius en la recuperació. És un projecte pilot coordinat per la Federació Salut Mental Catalunya, la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona), el Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que s'emmarca en el Pla Integral d'Atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions promogut per la Generalitat.

La finalitat última de la prova pilot de l'"Activa't per la salut mental" és comprovar l'eficàcia d'aquest programa en el seu objectiu d'ajudar la persona diagnosticada i la seva família amb l'objectiu d'incorporar-lo a la xarxa pública d'atenció catalana. Per això, durant els tres anys de pilotatge el projecte és avaluat per Ivàlua, (Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques).

El projecte proposa un circuit que preveu atendre 3.000 persones a 13 territoris

L'accés a la informació i al coneixement contribueix de forma molt positiva a una gestió més eficient del propi procés de cura i a una participació compartida en la presa de decisions que situa el ciutadà al centre del sistema. En aquest sentit, el projecte s'articula en un circuit de quatre fases, la primera oberta a tothom, i les restants dirigides únicament a les persones amb trastorn mental sever, els seus familiars o professionals:

  1. Espai Situa't: servei d'informació especialitzat en salut mental dirigit a la ciutadania en general i específicament a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.
  2. Psicoeducació: per a famílies (programa Proenfa) i persones amb problemes de salut mental greu (programa Klau de Re) desenvolupat pels professionals de la salut mental.
  3. Programa europeu PROSPECT per al desenvolupament de l'apoderament de la persona amb problemes de salut mental greu i de la família. A més, s'hi planteja un mòdul per a professionals i un quart mòdul comú amb els tres grups.
  4. Grups d'Ajuda Mútua (GAMs): servei de suport continuat basat en l'experiència entre iguals.

A més de Santa Coloma de Gramenet, els territoris on s'ha implantat la prova pilot són: Sabadell, Girona, Manresa, Barcelona (Nou Barris), Lleida, Granollers, Sant Boi de Llobregat, Terres de l'Ebre, Vilanova i la Geltrú, Igualada i Tarragona, i preveu abastar unes 3.000 persones als diferents serveis, tant familiars com persones amb problemes de salut mental.

L'OMS estima que 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental

L'Organització Mundial de la Salut estima que 1 de cada 4 persones patirà algun tipus de problema de salut mental al llarg de la seva vida. Segons l'informe de la Central de Resultats de dades de salut mental i addiccions, al 2015, 169.063 persones han estat ateses pels centres de salut mental, un 70% de les quals eren pacients en seguiment i un 34% han estat diagnosticats amb un trastorn mental sever.

Col·laboradors

El projecte "Activa't per la salut mental" compta amb la col·laboració de les quatre Diputacions, l'Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Ivàlua i amb el suport de l'Obra Social "la Caixa", Otsuka, Lundbeck, Janssen, Fundació Roca i Pi, Fundació Roviralta i Roca Salvatella.

A Santa Coloma el projecte s'executa a través de l'Associació AM.MA.ME (Amics del Malalt Mental) i PSMAR, i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de la ciutat. 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat