Notícies

15 de maig de 2015 - Notes de Premsa

Una jornada especialitzada en miomes uterins presenta nous fàrmacs i cirurgies menys agressives

Una jornada especialitzada en miomes uterins presenta nous fàrmacs i cirurgies menys agressives

II Jornada Nacional de Miomes

Divendres 15 de maig Barcelona acull la II Jornada Nacional de Miomes, amb un programa molt intens i complet que revisarà, des de les 8.30 fins a les 20.00 h, tots els aspectes relacionats amb aquesta patologia i els seus tractaments. Aquesta Jornada, organitzada per l’Hospital del Mar i la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO), està presidida pel Dr. Ramon Carreras, Cap de Servei de Ginecologia de l'Hospital del Mar i dirigida pel Dr. Sergio Haimovich de la Unitat de histeroscòpia del mateix hospital, presentarà moltes novetats: des de la incorporació per primera vegada d’opcions farmacològiques al tractament dels miomes, fins a un nou enfocament quirúrgic que ofereix incalculables avantatges per a les pacients i estalvia costos al sistema sanitari, passant per la presentació d’un grup de treball d'experts en aquesta patologia.

Els miomes són un creixement anormal del teixit de l'úter. Es tracta de tumoracions benignes però els problemes que impliquen per a algunes dones són enormes i poden afectar la seva qualitat de vida, ja que són causa de grans sagnats –que en algunes ocasions requereixen transfusions o són responsables d’anèmies severes–, i fins i tot poden ocasionar dificultats en els embarassos, en alguns casos. En major o menor grau, els miomes afecten un 30-40% de les dones. Només a Espanya, això vol dir que estem parlant de més de 5 milions de dones afectades. Si tractem de posar cara a aquesta patologia, només cal que mirem al nostre voltant, ja que sens dubte afecta algú de la nostra família, feina, grup d'amistats o comunitat de veïns.

Hi ha diversos tipus de miomes i no tots tenen les mateixes conseqüències ni el mateix tractament. Els miomes submucosos, els menys freqüents, ja que representen només el 5-10% dels miomes, són els que causen més problemes i, per tant, els que necessiten tractament i intervencions. Els altres es reparteixen entre els miomes intramurals, que es desenvolupen dins de la paret muscular de l'úter, i els miomes subserosos, que apareixen a la cara externa del recobriment de l'úter, en contacte amb la cavitat abdominal, i no acostumen a tenir repercussions si no assoleixen una mida considerable.

Per contra, els miomes submucosos estan en contacte amb l’endometri, el revestiment intern de la cavitat uterina. Per aquest motiu, encara que siguin de mida petita ja solen donar símptomes: poden produir sagnats importants que necessiten tractament per aturar les hemorràgies o fins i poden requerir fer transfusions. També són causants d’anèmies resultants dels sagnats repetits i també, en desplaçar-se cap a l'interior de la cavitat uterina, poden alterar la fertilitat en dones que desitgen tenir fills: ja sigui produint fallades d’implantació de l’embrió, com causant avortaments de repetició.

En aquests casos la solució acostuma a ser quirúrgica i, de fet, fins ara no existia cap tractament mèdic curatiu. Per això cal destacar que a la Jornada, i amb el títol “Tractament mèdic del mioma. Realitat o ficció?”, es parlarà d'un nou fàrmac, l'únic existent per al tractament selectiu d'aquests miomes i que fins ara els especialistes havien de sol·licitar com a medicació estrangera autoritzada.

Una nova tècnica quirúrgica per als miomes ofereix grans avantatges a les dones

El Dr. Sergio Haimovich és pioner en el tractament quirúrgic ambulatori de miomes. Des de fa sis anys realitza aquest tipus d’intervencions a l’ambulatori de Drassanes, i ha intervingut més de 2.000 dones, sense anestèsia i sense complicacions. "Amb l'enorme experiència que tenim en aquests moments, s’han reduït els temps de la intervenció i la completem en menys de 10 minuts. Amb el làser obrim una pseudocàpsula que té el mioma que s’abomba cap dins de l'endometri. Aquesta acció li obre camí, ja que el mioma, en no tenir una càpsula que el retingui, va migrant de forma natural cap a dins de l'úter. Amb el làser li tallem la via d’alimentació, els seus vasos sanguinis, i la pacient se'n torna cap a casa. Al cap de 3-4 setmanes la tornem a citar i li col·loquem una finíssima càmera dins de la cavitat uterina. El que trobem és que o bé el mioma està gairebé tot dins la cavitat i l’acabem d'extreure, o bé que, en moltes ocasions, s'ha necrosat en no tenir vasos que l'alimentin i ja ni existeix. En un matí podem fer 6 o 8 intervencions amb làser, mentre que un matí de quiròfan estàndard només permet unes tres intervencions”, explica el Dr. Haimovich, director d'aquesta Jornada i ginecòleg de l'Hospital del Mar. Així, a banda dels grans avantatges per a les pacients, la intervenció amb làser descomprimeix els quiròfans i, per tant, redueix costos.

L'alternativa és una tècnica anomenada resectoscopia, que es porta a terme des de fa molts anys, tot i que és molt més agressiva, ja que produeix sagnats abundants i requereix quiròfan i anestèsia. A la Jornada es discutiran les diverses tècniques i la seva conveniència; l'embolització de les artèries uterines s’ha d'aplicar només a dones que ja han acomplert els seus desitjos de ser mares, per exemple. Segons el Dr. Haimovich "A parer nostre i amb la nostra experiència no hi ha res que justifiqui continuar operant amb el mètode«clàssic» i, de fet, molt aviat començarem a utilitzar un nou làser. Ens convertirem en el primer centre mundial en l'ús d'aquest làser, que combina diferents longituds d'ona". Leonardo és el nom d'aquest làser innovador, que permet diferents intensitats de tall i de coagulació.

Grup de treball: cada cop més serveis de ginecologia s’estan plantejant crear unitats especialitzades en miomes

Aquesta Jornada, l'única que existeix sobre miomes, també servirà per consolidar el grup de treball sobre aquesta patologia. Són un grup d'experts que volen marcar les tendències pel que fa al tractament i la cirurgia dels miomes. Un tractament més atent, més conservador, menys agressiu i més segur per a les dones.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat