Notícies

6 d'octubre de 2014 - Notes de Premsa

Comença UniverSal, un projecte que estudiarà la salut mental dels joves universitaris

Comença UniverSal, un projecte que estudiarà la salut mental dels joves universitaris

UniverSal (Universitat i Salut Mental) és un projecte multicèntric coordinat a nivell estatal per l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) que té per objectiu identificar factors associats al benestar psicològic i a la salut mental en els joves que inicien aquest any els estudis universitaris, a més d’identificar aquells factors que promouen la salut mental o que la posen en risc. En el projecte hi participen universitats de 5 comunitats autònomes diferents (Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Cadis, Universitat de les Illes Balears, Universitat del País Basc i Universitat Miguel Hernández) i es convidarà a participar a uns 25.000 estudiants.

Aquest estudi, que tindrà una durada de 3 anys, forma part d'una iniciativa internacional desenvolupada conjuntament amb EUA i Bèlgica, i es realitzarà en altres països representats al consorci World Mental Health Surveys.

Jordi Alonso, director del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM i professor del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, és el coordinador de l’estudi a nivell estatal, i ens explica: “es tracta d’un estudi necessari ja que l’inici de l'etapa universitària és un moment clau per al desenvolupament personal i vital de l’estudiant. El pas a l'edat adulta, el nou entorn i les creixents demandes acadèmiques són reptes per als que inicien aquesta nova etapa. Els resultats d’aquest estudi ens ajudaran a desenvolupar accions d’atenció i prevenció més adequades”.

Els alumnes participants només caldrà que completin una enquesta en línia, senzilla, amb una durada prevista d’uns 25‐30 minuts, en tres ocasions en el decurs de l’etapa universitària. Les preguntes cobreixen una àmplia varietat de temes que inclouen preguntes sobre la salut física i mental, i també preguntes sobre esdeveniments vitals actuals o del passat. La informació obtinguda de l’estudi servirà per dissenyar intervencions específiques per a la prevenció de la malaltia mental i la promoció del benestar psicològic dels alumnes.

Els trastorns mentals són un dels problemes de salut pública més rellevants a Europa, generant un impacte econòmic del 3‐4% del PIB a la UE. La seva prevenció, especialment entre els joves, és una prioritat ja que la salut mental i el benestar psicològic són elements fonamentals de la qualitat de vida de les persones i determinen la seva contribució a la societat com a individus que es relacionen o treballen.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat