Sabíeu que la història de la fàbrica del gas ha estat sempre lligada a la història de l’Hospital del Mar? L’elaboració de gas manufacturat per destil·lació de carbó es va iniciar a Catalunya precisament amb la construcció de la fàbrica del gas de la Barceloneta, l’any 1842. Va ser impulsada per la “Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas” creada l’any 1843, ja que els fanals funcionaven amb aquest gas.

La fàbrica inicialment tenia vuit forns de carbó i tres gasòmetres, però a principis del S.XX va passar per dues fases d’ampliació i va arribar a tenir 38 forns. El complex, construït per l’arquitecte Josep Domenech i Estapà, era com una petita ciutat i l’any 1908 l’Ajuntament el definia com a “colossal temple industrial”.

Però a finals dels anys 50 la fabrica tenia unes instal·lacions obsoletes i va aparèixer al mercat la societat estatal Butano S.A. per comercialitzar gas envasat. La situació es va tornar insostenible i es va clausurar la producció de gas per destil·lació de carbó l’any 1958 i la fàbrica va ser desballestada el 1964.

Al mateix lloc, l’abril de 1969 es va posar en marxa una nova planta gestionada per Catalana de Gas y Electricidad dedicada a la producció de gas natural.

La tragèdia va ser el 2 de juliol de 1981 quan va haver-hi una explosió a les instal·lacions de la planta de gas a conseqüència d’una averia en un dels dipòsits de gas ciutat on uns treballadors estaven treballant. El diari “ El País” l’endemà en feia aquest article:

“Tres personas resultaron muertas y otra gravemente herida a consecuencia de la explosión que se produjo en la planta de producción de gas manufacturado de la compañía Catalana de Gas y Electricidad, situada en la Barceloneta, barrio de Barcelona.
La explosión, que provocó gran estruendo, afectó al Hospital del Mar, colindante con la planta siniestrada, así como a una escuela de enfermeras y unos consultorios del mismo hospital. Unos 150 enfermos tuvieron que ser evacuados.
En la planta donde se registró el suceso se encuentra un gasómetro de gran tamaño, que de haber explosionado hubiera causado daños muy superiores a los ocasionados. “

La fàbrica de gas havia estat denunciada reiteradament pels veïns amb anterioritat perquè es considerava que la seva ubicació no era l’adequada per una planta de tractament del gas, i poc després d’allò, va ser tancada.

Afortunadament, l’explosió va ser a la tardat i això va evitar que els 300 estudiants que hi havia matriculats a l’Escola d’Infermeria patissin danys, ja que l’escola va ser l’edifici que va quedar més malmès amb l’explosió.

Avui en dia, com a reminiscència de la fàbrica del gas, es manté l'estructura mètal·lica del gasòmetre a la plaça de la Barceloneta, una fantàstica estructura d'aires victorians que data de 1868 i que ha quedat com a record de la història industrial de zona.

Foto 1: La fàbrica limitant amb l'Hospital anys 40. Font: llibre "L'Hospital del Mar a la història de Barcelona" del Dr. Bosch i Monegal.

Foto 2: Imatge actual del gasòmetre al Parc de la Barceloneta. Font: Blog "Vestigios de Barcelona"