Sabíeu que l'Hospital del Mar ha passat per 4 grans reformes estructurals durant tota la seva història? La primera als anys 50 i 60 amb el projecte de Francesc d’Assis Viladevall, la segona amb la incorporació de l’edifici vertical l’any 1973, i finalment la reforma més intensa de cara a les Olimpíades de 1992. I actualment tornem a estem immersos en una quarta.

Un edifici de 1.800 metres quadrats i deu plantes, construït annex a l'Hospital va ser inaugurat el mes de desembre de 1972 per l'alcalde de Barcelona, Enric Massó. Aquest edifici va ser construït per acollir el que s'havia acreditat com el principal centre de recerca i tractament a Catalunya de les malalties d'àmbit neurològic, l'Institut Neurològic. És a dir, eren 10 plantes dedicades exclusivament a la Neurologia. El seu funcionament, però, era independent a la resta d'hospital i aquest fet es va replantejar amb la reestructuració de la sanitat municipal que va iniciar el primer Ajuntament democràtic l’any 1979. Finalment i dins de la nova organització de l’IMAS l’any 1981, l’Institut Municipal de Neurologia es va convertir en un servei de l’Hospital del Mar. Més tard, va incloure també urgències, cirurgia i administració. La construcció d'aquest nou edifici va ser un fet extraordinàriament important en la història de l'Hospital.

Dos articles de l'any 1969 que publicava la Vanguardia, que us adjuntem en forma d'enllaç, recollien la futura ubicació de l'Institut Neurològic Municipal i les obres de modernització, amb la nova UCI, que s'estaven fent a l'Hospital:

La reforma olímpica, dirigida per Albert Pineda i Manel Brullet, va redefinir la imatge de l’Hospital i va connectar les dues estructures existents, l’horitzontal en forma de pavellons i la vertical o monobloc de l’antic Institut Neurològic, mitjançant un ampli pati-hall d’entrada, que oferia una nova façana a l’Hospital, més propera al passeig Marítim. L’objectiu era adequar l’Hospital en funció a l’entorn del Parc Biomèdic que s’estava projectant, i que servís d’unió entre el barri de la Barceloneta i el nou barri de la Vila Olímpica. Va suposar la rehabilitació de 23.081 m2 i la construcció de 15.110 m2 nous.

La reforma va ser un èxit, va guanyar un premi FAD d’arquitectura i el projecte va ser recollit en nombrosos llibres i publicacions. La solució aconseguida per fer conviure les diferents estructures que convivien a l’Hospital, la utilització de circuits diferenciats per a públic i professionals, l’ús i aprofitament de la llum natural, els materials emprats, etc. van situar aquest projecte en la primera línia de l’arquitectura hospitalària i nombroses delegacions internacionals d’arquitectes van visitar l’Hospital per prendre nota de les innovacions aplicades en la seva remodelació.

L’Anna Granell, que formava part del servei d’Arquitectura de l’IMAS durant la reforma, ens ha fet arribar algunes de les publicacions que van recollir el projecte.

Foto 1: Exteriors de l'Hospital del Mar als anys 70.

Foto 2: Projecte d'ampliació de l'Hspital del Mar 2015