Sabíeu que no va ser fins a finals dels anys 70 quan es va posar en marxa el servei d'Urgències de l'Hospital del Mar? Doncs sí, no va ser fins al 1978 que l’Hospital del Mar, o Mare de Déu del Mar com s’anomenava llavors, va obrir el servei d’Urgències. El Dr.Bosch i Monegal, al seu llibre “L’Hospital del Mar en la història de Barcelona” ho relatava així:

"El 15 de maig de 1978 es va posar en marxa un Servei d’Urgències a l’Hospital de la Mare de Déu del Mar, fet que constituïa un desafiament, donada la precària situació econòmica de l’Hospital en aquell moment. En contra de les aspiracions del delegat de Serveis de Sanitat, doctor Serrat, els pressupostos destinats a l’Hospital eren misèrrims. Però al capdavant de l’Hospital hi havia hagut un home ple d’il·lusió i valent, el doctor Miquel Molins i Benedetti, el qual, lluitant contra tot i tothom havia planejat i intuït la importància d’un servei d’urgències en un hospital situat en una zona de la ciutat pràcticament desemparada. Malauradament, a causa d’una mort prematura no va poder veure acabada la seva obra."

El Servei d'Urgències va ser totalment reformat pels Jocs Olímpics. Actualment, ja s'han iniciat les obres d'ampliació de l'Hospital que inclouen un nou Servei d'Urgències amb 2.780 m2, amb un ampli moll de càrrega i descàrrega d’ambulàncies, que arribaran des del passeig Marítim pel carrer del Gas, i sortiran després pel carrer del Doctor Aiguader. En total, el Servei d’Urgències disposarà de 3.880 m2 per a l’atenció als pacients, més del doble de la què disposava fins ara.

En aquesta primera fase de l’àrea d’urgències s’incorporaran un total de 45 nous punts d’atenció. La nova àrea inclourà tres sales d’espera, dues sales de triatge, 5 punts d’atenció de pacients en aturada cardíaca, politraumatitzats i pacients d’ictus, 34 punts d’atenció general, 6 punts d’atenció d’urgències de baixa complexitat i 6 consultoris d’urgències de baixa complexitat. Es farà una connexió amb l’actual servei, que continuarà atenent les urgències especialitzades quirúrgiques, traumatològiques, pediàtriques i psiquiàtriques, que comptaran per tant amb molt més espai, aquell que abans era compartit amb la resta del servei.

Foto 1: Admissions d'Urgències anys 80
Font: "L'Hospital del Mar en la història de Barcelona" del Dr.Bosch i Monegal.

Foto 2: Accés a Urgències
Font: "L'Hospital del Mar en la història de Barcelona" del Dr. Bosch i Monegal